När man investerar uppkommer ofta en hel del tankar om när man ska investera i aktier och hur mycket. Hur stor del av privatekonomin ska vara buffert, hur stor del kan vara placerat i fonder, aktier eller annat. Jag pratade då om hur man kan spara och placera utefter sin sparhorisont. Detta är bra för alla sparmål, långa som korta. Olika sparhorisonter kräver olika investeringsstrategier. Dessutom kanske du har en tanke att du ska sätta dig och planera din ekonomi: hur mycket ska sparas, vad har jag för sparmål, vad ska jag placera mina pengar i, osv. Om du inte har den tanken vill jag gärna så ett frö till den tanken. Någon timme en dag är toppen för att gå igenom sin ekonomi.

Ett sätt att välja hur du ska investera (eller hur du ska allokera dina investeringar) är att utgå ifrån din tidshorisont. Fundera över när du ska använda pengarna? Om det är pengar du ska avvara under en längre tid (mer än 5-10 år) finns det kanske utrymme att ta mer risk för att möjliggöra högre avkastning. I ett sådant fall kan det vara intressant att ta chansen och vara exponerad mot aktier. Under kortare perioder kan priset på aktier (och därmed värdet i din portfölj) svänga en hel del men historiskt har aktier gett en bra avkastning på lång sikt när man jämför med andra tillgångsslag. Den långa tidshorisonten gör att de kortsiktiga topparna och dalarna inte är avgörande för dig och ditt kapital utan du är med på resan som (om man ser till historik) går successivt uppåt.

Omvänt kan situationen vara sådan att du vet att du kommer behöva använda en stor del av pengarna inom en relativt snar framtid, exempelvis om du ska köpa boende, bil eller resa inom något år. Om du investerar dessa pengar i tillgångar med högre risk kan det hända att du köper på en topp och måste sälja när aktiemarknaden just dalat (den problematiken uppstår inte på samma sätt vid långsiktighet). I ett sådant fall är det bättre att du köper mindre riskfyllda tillgångar såsom räntor eller kanske till och med har pengarna på ett sparkonto om tidshorisonten är riktigt kort.

Sett till din ekonomi i helhet kan du fundera över hur stor andel som du ska investera på kort, medellång och lång sikt och utefter det välja hur du ska spara. Alla dina pengar behöver inte ligga på samma risknivå. Det är fördelaktigt att fördela ditt sparande utefter hur olika delar planerar att användas.

Ett exempel:

För att illustrera fördelen med långsiktighet och risken med att placera i aktier om du är kortsiktig ser ni ovan en bild på hur OMXSPI (Utveckling över samtliga aktier på Stockholmsbörsens) har gått en femårsperiod. I början av perioden var värdet ca 413 kr, efter fem år är det 552 kr. En sådan investering visas med den gröna linjen, trots svängningar går kursen successivt uppåt. Risken med att vara kortsiktig illustreras med den röda linjen, om du t.ex. placerade i bolag likt OMXPI i april 2015 och var tvungen att ta ut pengarna i februari året efter har värdet gått från ca 556 kr ner till ca 435 kr.

Summa summarum: Dela in din ekonomi i olika delar beroende på sparhorisont och välj placeringsstrategi utifrån det. Om du vet att du ska använda pengar inom en kort tid bör du inte placera dem i aktier för det kan hända att din tajming i marknaden blir riktigt oturlig. Att du råkar köpa på en topp och sedan måste sälja på en dipp, som den röda linjen. Om du är långsiktig hade du inte behövt sälja i dippen utan kunde fortsätta äga aktierna, kanske även fylla på, och som i detta fall se dem stiga igen. Ett sådant tankesätt kan vara bra att ha med sig när nedgångar kommer!