Föregående inlägg i serien handlade om ränta-på-ränta och något som ofta nämns i det sammanhanget är utdelningar. Utdelning kallas det när ett företag delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. När företag delar ut pengar kommer de in i din depå och blir ett tydligt exempel på hur du kan komma åt ränta-på-ränta effekten. Du kan köpa nya aktier för utdelningen som i sin tur genererar nya utdelningar och mer avkastning i framtiden. På så sätt sätter du en pengamaskin i rullning! Detta är en anledning till att flera investerare anammar en utdelningsstrategi när de investerar. En sådan strategi innebär att man investerar i företag som har bra utdelning, gärna hög, ökande och med lång historik. Det finns också personer som har som vision att bygga upp en utdelningsportfölj där de sedan kan leva på utdelningarna som bolagen delar ut.

I Sverige är det vanligt att företag delar ut en del av sin vinst en gång per år men vissa företag väljer att dela ut två eller fyra gånger på ett år. Halvårsvis och kvartalsvis utdelning förekommer i högre grad i USA. När utdelningen delas ut en gång per år är det vanligtvis på våren och strax innan märks det tydligt i media att utdelningssäsongen är på ingång.

För att mäta utdelning och jämföra mellan bolag finns det två bra nyckeltal, utdelningsandel och direktavkastning. Utdelningsandel förklarar hur stor del av vinsten som delas ut (utdelning/vinst). Om ett företag har 10 kr i vinst och delar ut 3 kr till sina aktieägare är utdelningsandelen 30%. Direktavkastningen visar hur stor del utdelningen är av aktiekursen (utdelning per aktie/pris per aktie). Om aktien står i 90 kr och 3 kr delas ut per aktie blir direktavkastningen 3,3% (3/90). Listor över aktier med hög direktavkastning kan du hitta via en snabb googling.

Totalavkastning är ett begrepp som är viktigt att ha i åtanke när utdelningar diskuteras. Totalavkastning visar både direktavkastning och kurstillväxt. Om ett företag ett år delar ut 3,3% och har en kurstillväxt på 4,5% är totalavkastningen 7,8%. Det är således totalavkastningen som visar vad du får ut från din aktieinvestering totalt sett och är viktig när du jämför aktier. Ett bolag som har en kurstillväxt på 9% men inte delar ut pengar har presterat bättre än en aktie som delar ut 3,3% och har 4,5% i kurstillväxt (totalt 7,8%). Bara för att aktien har en hög utdelning behöver den inte överprestera andra aktier. Utdelningar är ingen garanti för bra totalavkastning.

En fördel med utdelning är att det är säkrad avkastning. Om bolaget delar ut 3,3% så har du fått den avkastningen, det är rena pengar till portföljen. Du kan återinvestera utdelningen och få en fin ränta-på-ränta effekt. Om en aktie däremot går upp 3,3% i kurstillväxt och sedan går ner med lika mycket har du inte fått någon avkastning. Avkastningen hade bara blivit 3,3 % om du sålt på den nivån.

Utdelning kan ses som ett tecken på ett moget bolag eftersom företag ofta delar ut en del av vinsten när de inte behöver hela för att driva sin verksamhet. Tillväxtbolag behöver däremot behålla all vinst och återinvestera den för att utvecklas. Vissa bolag delar ut pengar även om de är i en tillväxtfas eftersom de vet att många investerare lockas av det. En viktig förutsättning för utdelning är dock att bolaget inte delar ut mer än vad de har i vinst och att kassaflödet är stabilt trots utdelningen. Likaså att bolaget inte lånar pengar för att dela ut. Om bolaget gör det kan det vara en varningssignal. Tyvärr finns sådana fall, marknaden ser negativt på minskad utdelning och bolagen vill inte ge sken av att det råder obalans. Bolaget bör dela ut pengar för att vinsten är hög, kassaflödet bra och att de inte behöver alla pengar. Om det är så att pengarna kan ge högre avkastning på annat håll än när de är kvar i bolaget är utdelning positivt.

Hur kan man då se vad totalavkastningen och utdelningen är hos ett bolag? Totalavkastningen som inkluderar utdelning och kurstillväxt kan vi endast få fram genom historisk data över eftersom vi inte kan veta vad kurstillväxten och utdelningen är i framtiden. Det är samtidigt genom att analysera historiken som vi kan få en uppfattning om vad framtiden kan komma att ge, utan garanti för att det blir så. Man kan söka information via årsredovisningar, informationssidor såsom bössdata eller hos nätmäklarna för att se vad aktien har avkastat historiskt. Kurvan hos nätmäklare speglar kurstillväxten, om du vill ha totalavkastning med utdelning och återinvesterad sådan kan du gå till andra hemsidor (google is your friend). Vad ett bolag delat ut historiskt är ganska enkelt att få fram, genom till exempel årsredovisningar eller andra informationssidor (once again, google is your friend). Vad bolaget kommer dela ut framåt är omöjligt att veta men vissa bolag skriver vad deras målsättning är och du kan då utgå från det om du tycker att det ser relevant ut.