I en aktieanalys är det vanligt att använda sig av nyckeltal. Nyckeltal är tal som på olika sätt mäter företags prestationer och visar dess finansiella ställning. De kan även ge riktlinjer om hur aktien är värderad. Nyckeltal tas fram genom att sätta ett tal i förhållande till ett annat. Dessa tal kommer från balans- och resultaträkningen samt info om bolagets aktier såsom mängd och pris.
Nyckeltal är bra vid värdering eftersom de kan hjälpa dig att snabbt kan skapa en uppfattning om bolaget. Hur välfungerande är affärsmodellen och hur är aktien värderad? För att få maximal nytta av nyckeltalen kan de jämföras över tid. Då visas hur bolaget utvecklats och även om historien inte är ett facit för hur framtiden kommer gå så kan det ge vägledning. Utöver jämförelse över tid är det bra att jämföra med företagets konkurrenter (de inom samma bransch) för att se vilket bolag som verkar stå sig bäst.
I detta inlägg kommer jag gå igenom några grundläggande nyckeltal som kan användas på flertalet företag.. Bli inte skrämda alla matematiska uträkningar, flertalet nyckeltal står i årsredovisningen, på bolagets hemsida och hos nätmäklarna.
I inlägget kommer jag berätta mer om följande nyckeltal:
Marginalmått (Bruttomarginal, rörelsemarginal och vinstmarginal)
Räntabilitet/Avkastningsmått (räntabilitet på eget kapital, räntabilitet på sysselsatt kapital)
Soliditet
Kassalikviditet
P/E-tal
P/S-tal
P/B-tal
Direktavkastning
Utdelningsandel
För att underlätta kommer jag ibland använda ett företag som säljer stolar som exempel, vi kallar det Stol AB.
Marginalmått: Här delas företagets resultat med omsättningen, det finns några olika:
- Bruttovinstmarginal: Bruttoresultat / Omsättning. Omsättning är företagets totala försäljning och bruttoresultat får du fram genom att ta omsättningen minus direkta kostnader. För Stol AB blir det den totala stolsförsäljningen minus kostnader för trä, spik och lim. Bruttomarginalen ger dig således information om hur stor del av försäljningen som är kvar efter direkta kostnader, i procent av omsättningen.
- Rörelsemarginal: Rörelseresultat / Omsättning. Nyckeltalet liknar bruttomarginalen men här använder vi istället rörelsevinsten, vilket hittas längre ner i resultaträkningen. För Stol AB är det försäljning minus direkta kostnader och dessutom minus övriga kostnader så som administration, underhåll och försäljningskostnader. Detta tal kommer således vara lägre än bruttomarginalen.
- Vinstmarginal: Vinst / Omsättning. Här används företagets vinst på sista raden och divideras med omsättningen. Då får du fram hur stor del vinsten är av omsättningen och du kan på så sätt se hur mycket som försvinner i kostnader på vägen.
För samtliga marginalmått gäller det att analysera utvecklingen över tid. En hög marginal och gärna positiv (eller stabil) utveckling är bra. En negativ utveckling innebär antingen att försäljningen minskar eller att kostnaderna ökar. För Stol AB kan kostnaderna öka om priset på insatsvaran trä stiger. För marginalmåtten gäller även att du jämför med företag i samma bransch eftersom det skiljer mycket mellan företag.
Räntabilitet/Avkastning: Här sätter vi resultatet i förhållande till företagets kapital för att se hur företaget förvaltar sina pengar/hur bra de är på att tjäna pengar/hur bra de skapar vinst. Även här finns alternativ:
- Räntabilitet på eget kapital, Return on Equity: Nettovinst / Eget kapital. Hur stor vinsten är i förhållande till aktieägarnas kapital. Det visar hur lönsam en investering är för en aktieägare. Ett högt tal skapas genom högt resultat och lågt eget kapital i balansräkningen.
- Räntabilitet på totalt kapital, Return on Asset: Nettovinst / (EK+Skulder). Visar på hur lönsamt företaget är i förhållande till alla dess tillgångar. Det ger en bild av hur effektivt företaget är och hur effektivt dess tillgångar nyttjas.
- Räntabilitet på sysselsatt kapital, Return on Capital Employed: (Rörelseres. +finansiella intäkter) / (EK+räntebärande skulder + minoritetsägande). Anger lönsamheten i förhållande till eget och lånat kapital, således det kapital som erhållits från aktieägare och långivare och som kräver ersättning i form av ränta. En hög siffra innebär att avkastningen på det investerade kapitalet är hög, vilket är positivt. Öka detta mått kan t.ex. göras genom försäljningsökning eller minskning av banklån.
För samtliga räntabilitets- eller avkastningsmått är en hög siffra bra eftersom det visar på bra avkastning och förräntning av kapitalet. Dessa nyckeltal jämförs med fördel mot konkurrenters för att kunna se hur bra bolaget förräntar dess tillgångar i förhållande till andra bolag i samma bransch.
Soliditet: Eget kapital / Totalt kapital. Soliditet är ett nyckeltal jag gillar eftersom jag vill att företaget ska ha en sund skuldsättning, inte för hög. Det visar hur stor del av företagets kapital som är finansierat med eget kapital. Resterande är finansierat genom lån. Generellt sägs att ju högre andel som är finansierat med lån desto högre risk. Företaget blir också mer känsligt mot ränteförändringar om en stor del är finansierat via lån. En hög soliditet innebär stor del eget kapital och därmed mindre del lån. En låg soliditet gillar inte jag, generellt minst 30 %.
Kassalikviditet: Omsättningstillgångar exkl. varulager och pågående arbeten / Kortfristiga skulder. Det är viktigt att företaget har ett bra kassaflöde och möjlighet att betala för sig löpande. Kassalikviditet visar företags betalningsförmåga på kort sikt. Över 100 % är nödvändigt, då innebär det att företaget har möjlighet att betala de kortfristiga skulderna. Nyckeltalet bör dock enligt mig vara en bra bit över 100 % för att vara på den mer säkra sidan.
Eftersom värdering är en viktig del i aktieanalys går vi nu över till några nyckeltal som indikerar på värdering. Vi vill ju inte köpa ett för högt värderat bolag, då minskar vår möjlighet till avkastning.
P/E-tal, price / earnings: Aktiekurs / vinst per aktie. Här delas aktiekursen med vinst per aktie för att se hur mycket vi betalar för varje vinstkrona. Om Stol ABs aktiekurs står i 150 och dess vinst per aktie är 10 kr har de ett P/E-tal på 15. Det innebär att vi betalar 15 gånger vinsten för aktien. Ju lägre P/E desto ”billigare” aktie. Vad som är ett rimligt P/E beror på. Här är mitt tips att jämföra med andra bolag i samma bransch eller läsa på om vad som anses vara rimliga nivåer i olika branscher. På Stockholmsbörsen är snittet mellan 12-16 men det är väldigt olika mellan branscher (och framförallt i tillväxtbolag).
P/S-tal, price / sales: Aktiekurs / Omsättning per aktier: Likt P/E-tal men vi delar med omsättning. Bra att använda när vinsten är negativ och P/E svårt att använda. Samma princip gäller som för P/E-tal, högt P/S innebär högre värdering.
P/B-tal, price / book: Aktiekurs / Eget kapital per aktie: Likt både P/E och P/S men vi delar med EK. Detta tal ger ytterliggare en värderingsvinkel och precis som P/S bra när vinsten är negativ. Ju högre P/B desto högre värdering.
För er som är intresserade av utdelning tänkte jag avsluta med två nyckeltal med fokus på utdelning.
Direktavkastning: Utdelning per aktie / Aktiekurs. Här visas hur hög utdelningen är i förhållande till priset på aktien. Om Stol AB har en vinst per aktie på 100 kr och en utdelning på 5 kr per aktie är direktavkastningen 5 %. Det kan jämföras med att du får en ränta för att du investerar kapital i företaget.
Utdelningsandel: Utdelning per aktie / vinst per aktie. Här får vi fram hur stor del av vinsten som delas ut. Kan vara bra att veta så att utdelningen är hållbar. En väldigt hög utdelningsandel kan innebära att företaget kan ha svårt att hålla den nivån framöver.
Viktigt att ta med sig är att nyckeltal fungerar olika bra mellan branscherna. Likaså att du bör jämföra med bolag i samma bransch för att få en rättvis jämförelse. Mitt sista medskick är att fokusera utvecklingen över tid för samtliga nyckeltal, hur är företagets trend?
Som jag nämnde ovan, bli inte skrämda av flertalet matematiska uträkningar, många står färdiguträknade i rapporter och informationsmaterial. Mitt tips är dock att testa räkna på dem emellanåt, du lär dig dem snabbare, det blir mer logiskt och du förstår sambanden mellan resultaträkningen och balansräkningen i de olika nyckeltalen.