Semestern är över och för många är plånboken oroande tom. Vill du slippa det till nästa år? Starta då ett sparande redan nu och jämna ut dina ökade omkostnader för semester. Mindre oro – mer glädje (och känslan av att ha planerat för sig själv, mmm).

Sommaren börjar lida mot sitt slut och jag hoppas ni har haft en härlig tid! Som många av er säkert märkt, och märker varje år, går det åt lite mer pengar än vanligt under semestertider. I alla fall för dem flesta. Detta kan såklart vara helt enligt plan (man vill ju göra saker under sommaren) och det är inget fel med det. Tvärt om är det ju underbart att det finns en tid då vi kan och vill upptäcka nytt och njuta av tillvaron, och det kostar ju många gånger något. Det måste det inte göra såklart, men det får bli fokus i ett annat inlägg.

Hur känns det?

Så, hur är känslan rent ekonomiskt nu när du haft semester? Gick allt enligt plan eller känner du att det blev lite väl tight mot slutet? Eller kanske rentav soptomt på kontot! Om du känner att det är svårt att få det gå ihop och har känt oro på grund av det, så fortsätt läs! Om du ändå känner att det gick bra kan tipsen nedan kan få dig att känna dig ännu bättre inför nästa sommar.

Varför ska du fundera över detta? Jo, för att precis nu är en perfekt tid att reflektera över sommarens ekonomi och skapa möjlighet för nästa! Därför tänkte jag tipsa om att, med den gångna semestern i åtanke, nu planera inför nästa sommar och börja spara redan nu!

Genom att spara lite varje månad blir semestern inte lika dyr och lämnar inte ett hål i plånboken. Om du t.ex. räknar med att ha ökade kostnader under semestern med 8 000 kr kan du med start denna månad börja spara 730 kr per månad, då har du de pengarna till juni! De flesta banker erbjuder möjligheten att öppna flera sparkonton så du kan göra det och döpa kontot till ”semester”. Då har du öronmärkta pengar som du sedan kan plocka av när nästa års semester kommer. Då kan du njuta av dina aktiviteter helt utan ångest eller oro för att pengarna ska ta slut!

Hur ska man veta hur mycket man ska spara?

Om du har några planer för nästa år som att hyra stuga eller åka iväg med husvagn och kommer bo på camping kan du sammanställa de kostnaderna och utgå ifrån det. Du kan också utgå från semestern som just varit och komma fram till din summa. Hur mycket har ni spenderat utöver en vanlig månad? Du kan också fundera över hur mycket du hade behövt på kontot för att slippa känna oro eller behöva ta av andra sparpengar. Eller så bara du bestämmer dig för att 1000 kr i månaden är vad du kan avvara och då kommer du ha 11 000 kr i juli nästa år. Ett annat alternativ är att spara det du känner att du kan, och låter det bli en guldkant nästa år.

Oavsett vilket så skapar du förutsättningar för nästa sommar och jämnar ut kostnaden. Det kan vara lättare att betala 1000 kronor i månaden än allt på samma gång (då kanske pengarna inte ens räcker till, och magont kommer som ett brev på posten). Om inte annat är det en skön känsla att ha planerat så pass för sig själv, att man har ett konto som är till för njutning under din intjänade semester.

Inte bara semester

Det här upplägget är inte bara idealiskt för semesterkassan utan fungerar i många andra sammanhang! T.ex. ökade kostnader runt jul. Spara 150 kr varje månad så har du 1800 kr vid jul till julklappar, någon aktivitet och ökade kostnader för julmat (beroende på hur dina traditioner ser ut kring jul såklart). Detta är ett sätt som ger dig mindre magont och mera lycka – enligt mig. Och är inte det hur härligt som helst?