Inlägget innehåller affiliatelänkar 

Att investera i ”hackor och spadar” istället för i guldgruvor är en devis som man ibland refererar till när det kommer till börsen. Detta begreppet kommer ifrån guldrushen i USA på 1800-talet. Där har man sett att det var mer lönsamt att investera i det som används för att bryta guldet – hackor och spadar – istället för i själva guldgrävandet. Detta går även att applicera på andra branscher på börsen. Inte heller bara för 200 år sedan utan även idag. Exempelvis att investera i de som utvecklar spel (t.ex. Evolution Gaming) istället för operatörerna som tillhandahåller spelplattformarna ut till kund (t.ex. Betsson). Eller de som tillverkar komponenter till industrin t.ex. bildelar istället för de som säljer bilarna. Det finns också ett exempel kopplat till Corona och det är läkemedel. Läkemedelsbolagen är, som många av er säkert noterat, högt på tapeten men jag hörde en intressant diskussion i Börssnack där de pratade om det som är som hackor och spadar kopplat till detta – sprutor och nålar. Vilket läkemedelsföretag som än lyckas (OM det blir så) kommer de antagligen behöva använda detta.

 

Vilka företag finns på området?

I podden lyfte de fram BDX (Becton, Dickinson and Company) som verkar i medicinteknik-branschen. De utvecklar och tillverkar medicinsk utrustning, vilket det såklart redan är stor efterfrågan på och antagligen inte kommer minska om t.ex. ett vaccin tas fram. I podden lyfte de framförallt fram att de tillverkar just sprutor och nålar, som kan komma att bli eftertraktat. Bolaget är noterat på New York Stock Exchange. Detta är såklart ingen rekommendation utan endast en observation i podden jag lyssnade på. 

 

Varför?

Men varför ska man tänka på detta? Det finns såklart flera anledningar och en är att bredda sina tankebanor kring vad som är intressant att investera i. Det är ju lätt att fastna i bolag som man ser utåt. Men fundera över vilka bolag som finns bakom som t.ex. tillverkar mjuk- och hårdvara? Det finns också, precis som under guldruschen, branscher där man ser att leverantörerna går bättre än de som riktar sig ut mot kund. Självklart kan det skilja sig men helt klart värt en tankerunda!

 

Inlägget och bolag nämnda i det är inte någon köp- eller säljrekommendation, investeringar går upp och ner i värde och du själv tar ansvar för dina investeringar. Glöm inte att läsa på och kom ihåg att man kan förlora kapital när man investerar.