Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett halvår på 2020 har gått och visst är det dags för en uppdatering av portföljen!

 

Övergripande har det ju minst sagt varit ett annorlunda halvår där Corona har skakat om allt runt omkring oss och så även börsen. Förutom dippen -16 var detta min första börskrasch som mer aktiv investerare. -08 var jag 14 år och hade sparande i fonder men det var långt ifrån något som vandrade i mina tankebanor. Det känns faktiskt skönt och (man får väl knappt säga så här men..) rätt roligt att ha gått igenom. Inte minst när jag ska dela med mig av mina tankar och inspirera andra till att spara och investera känns det bra att ha tyngre perioder i ryggen. Att jag inte bara har investerat när det varit guld och gröna skogar. Jag har alltid tidigare sagt att jag ska fortsätta köpa och dessutom köpa mer i nedgångar. Hur blev det då? Jo precis så gjorde jag också!

 

Jag har passat på att i nedgången köpa så mycket jag kan. Gjorde det ont under tiden? Om jag ska vara ärlig, inte alls. Jag trodde inte att jag skulle bry mig så mycket och så blev också utfallet. Eller bry mig kanske är fel ord, ekonomi är min hobby och självklart bryr jag mig om mina pengar. Men jag fokuserade inte på hur mycket jag förlorade utan vad jag har framför mig. Jag är 26 år och om jag fortsätter investera, och passar på att investera mer nu, kommer jag ha nytta av det i framtiden! Det är ju långt kvar till pengarna ska användas och om man ska se till hur historien utvecklats kommer det komma fler krascher under tiden. Det är bara att se sina chanser.

 

Otippad tajming

 

Jag skrev att jag har köpt så mycket jag kan. Det låter som att något hindrat mig, har något det? Ja. Som ni kanske läst här eller på instagram gick jag och min sambo och köpte oss en fastighet med lägenheter att hyra ut. Det blev (slumpmässigt, jag har ingen spåkula) en sån otrolig tajming. För att ha pengar till kontantinsatsen sålde jag en hel del aktier och fonder ca 2 veckor innan börsen kraschade. Så där räddade jag en del kapital från att gå med börsen ner. Sedan har jag, som sagt, köpt så mycket jag kunnat. ”All in” har inte varit möjligt eftersom jag behövde reservera pengar till renoveringar som gjorts (där fakturorna som väntas alltid är lite osäkra sett till storlek). Men jag fick ändå investerat en hel del till lägre kurser vilket var bra.

Angående tajming vill jag tydliggöra att jag inte är ett fan av att försöka tajma marknaden. När börsen går ner, hur långt och när det vänder vet ingen och därför är jag hela tiden långsiktigt. Om vi inte köpt fastigheten i våras och allt mitt börsinvesterade kapital hängt med i fallet hade jag inte agerat eller känt annorlunda. Bara fortsatt att investera, jag är ju långsiktig! Och det är detta som är så fint med att vara långsiktig, man kan sitta still i båten.

 

Utvecklingen

Dags att uppdatera kring utvecklingen sedan 1 jan 2020! Min huvudsakliga aktieportfölj (har fler med olika nischer) har i skrivande stund gått upp 5,06% i år. OMXSGI (utvecklingen på Stockholmsbörsen, aktiekursernas utveckling och utdelning) har gått ner 3,19. OMXSPI (utvecklingen på Stockholmsbörsen sett till aktiekurser) har gått ner 4,20 procent i år. OMXS30 (de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen) har gått ner 5,46%. Så jag är väldigt nöjd med mina drygt plus 5%, målet är ju att prestera bättre än index och det tycker jag att jag därmed lyckats bra med. Så roligt! Nedan ser ni utvecklingen på min portfölj jämfört med de olika indexen:

 

Bäst presterande innehav

Mina tre bäst presterande innehav är Fortnox med en uppgång på ca 54% i år. Nibe med en kursuppgång på ca 27% och Sweco som gått upp ca 18%. Alla tre har jag ägt relativt länge och har lika länge varit favoriter hos mig. Let your winners run har verkligen stämt när det kommit till dessa tre.

 

Sämst presterande innehav

Längst ner i botten ligger Veoneer och H&M på -34 och -28 procent. Att ta upp dessa är dock lite felaktigt då de har en väldigt liten plats i min portfölj (t.ex. Veoneer är inte ens över 1% som andel av min portfölj). Veoneer fick jag när den knoppades av från Autoliv. Jag fick några få eftersom innehavet i Autoliv inte heller var stort och sedan dess har jag varken köpt eller sålt. H&M var den första aktien jag köpte, jag sålde det mesta när det började gå dåligt och nu har jag några kvar, det är något med känslan av att ha kvar den första aktien man köpte.. 🙂 Utöver dessa två har Autoliv och Securitas gått dåligt med nedgångar på 25 och 22 procent. Eftersom jag är tveksam till dessa två har de inte heller så stor plats i min portfölj. Än så länge får de vara kvar men kanske ryker de en dag.

 

Runt nollan

Två innehav landat runt 0 % sett till avkastning hittills i år och det är Essity och ICA.

 

Där har ni utvecklingen för några av bolagen i min portfölj! 

 

Nykomlingar!

Några nya bolag har fått hitta hem i min portfölj med! Tjoho. Jag köpte in mig under nedgången för då tyckte jag att priset blev bättre. Båda är bolag jag kikat på länge: Balder och Assa Abloy! Det känns bra att de fått varsin plats i portföljen.

 

Klart slut

Där har ni min halvårsrapport! Den blev längre än jag tänkt mig men det är ju så roligt att skriva. Om du läst ända hit tackar jag för det, jag hoppas det gav inspiration. Kan passa på att säga att jag och Linnéa har en SÅ rolig sak som händer i helgen, så håll utkik! Ha en fortsatt fin dag.

 

Tänk på att investeringar innebär en risk och du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Aktierna ovan är inte rekommendationer utan endast ett utdrag ur min portfölj och hur de utvecklats hittills. Läs alltid på själv och gör dina egna investeringsbeslut. Reserverar mig för felaktigheter tex i aktieindexens utveckling eftersom jag skrev inlägget delvis medan börsen var öppen och det skedde förändringar.