I samarbete med ICA Försäkring vill jag informera er om deras tjänst Försäkringsutmanaren! Genom att logga in med mobilt bankid kan man få en översikt över försäkringarna man har idag. Bara det tycker jag är bra, det är inte alltid lätt att hålla koll på vilka försäkringar man har, dessutom kanske man har dem hos olika bolag. Sedan kan man gå steget längre och utmana sina försäkringar! Då jämförs nuvarande försäkring med en motsvarande försäkring från ICA Försäkring. Både pris och ranking hos konsumenternas.se jämförs. För även om pris är viktigt handlar det ju också om att ha en bra försäkring. 

 

Att hyra ut sitt hus, lägenhet eller fritidshus blir allt vanligare. Inte minst kan det bli aktuellt för många nu i sommar när fler antagligen kommer köra på ”hemester” och resa i Sverige. Vi går med allt snabbare steg mot semestern och om man vill hyra ut sitt boende, hur fungerar det då med försäkringar? I detta inlägg hoppas jag kunna reda ut detta, tillsammans med tips och råd från ICA Försäkring. Så, vad ska man tänka på när när det kommer till försäkringar i samband med uthyrning av sitt boende?

Hemförsäkringen

Syftet med en hemförsäkring är att den ska skydda familjen och boendet. När du och din familj bor i ert hem som vanligt löper allt på men om du väljer att hyra ut så är det inte längre säkert att hemförsäkringen gäller. När du hyr ut i andra hand så ökar ju risken. Från hyresgästens sida är det inte så att deras hemförsäkring gäller. Den täcker nämligen inte för uthyrarens inredning och ägodelar.

 

Vad ska du som hyresvärd göra?

Du behöver ta reda på vad som gäller för just din försäkring. ICA Försäkring skriver t.ex. att man ska kontakta dem för att hem-, hus- och villaförsäkring ska gälla vid uthyrning. Om du hyr ut ditt boende genom en förmedlare kan du också ta reda på vad för försäkringsskydd du har via dem, för att sedan veta om du behöver komplettera med någon mer egen försäkring.

Se till att hyresgästen har en hemförsäkring. Den gäller för hyresgästens ägodelar som hen förvarar i ditt boende och en ansvarsförsäkring om olyckan är framme och gästen skadar ditt hem.

 

Under hyrestiden

Om uthyrningen är godkänd hos ditt försäkringsbolag så gäller hemförsäkringen vid till exempel inbrott och stöld. Däremot gäller den inte om själva hyresgästen medvetet orsakar skada eller stöld. Därför är det viktigt att exempelvis ta reda på vilka hyresgästerna är, ta deposition och ha bra avtal.

Om något händer och du blir tvungen att avbryta uthyrningen kan du få ersättning för förlorad hyra exempelvis från ICAs hem-, villa- eller fritidshusförsäkring (om uthyrningen är godkänd).

 

Hoppas att du fick lite vägledning om du antingen ska hyra ut eller hyra ett boende i sommar. Lycka till! Glöm inte heller att passa på att jämföra dina försäkringar när du ändå t.ex. funderar på försäkringar i samband med uthyrning. Försäkringsutmanaren från ICA Försäkring möjliggör det på ett smidigt sätt!