Investmentbolag sägs ofta vara den bästa nybörjaraktien, varför? Jo för att du genom att investera i investmentbolag får en fin riskspridning bara genom att köpa en aktie. Det får du eftersom deras affärsidé är att investera i andra företag. När du köper ett investmentbolag exponeras du därför mot flera olika företag och branscher! Lite som en fond alltså. Att sprida risken är en av nycklarna för bra investeringar över lång tid och det där därför investmentbolag är så bra att börja sin resa med (och fortsätta, själv äger jag ett investmentbolag och många har fokus på investmentbolag som strategi!).

Disclaimer: Tänk på att läsa på innan du investerar, värdet kan gå både upp och ner. Inget i denna text är en rekommendation utan endast informativt kring investmentbolag.  

 

Analysera investmentbolag

Hur kan man analysera investmentbolag? Som alltid: läs på! Gå in på företagets hemsida och investerar relationer / investerare (google is your friend) och exempelvis i senaste årsredovisningen kan du läsa en hel del om företaget! Vilka företag äger de, vilka branscher fokuserar de på, hur stora är de och hur ser den historiska utvecklingen ut? Det finns några specifika nyckeltal som är bra kopplat till investmentbolag. P/E och vinstmarginaler är t.ex. inte lika intressant eftersom de inte driver en affärsverksamhet på det klassiska viset. Två intressanta nyckeltal är substansvärde och förvaltningskostnad.

 

Substansvärde, substansrabatt och substanspremie

Substansvärde är värdet på företagets egna kapital (totalt kapital minus skulder) och man kan säga att det är värdet på de underliggande företagen (de företag som investmentbolaget investerar i). Det värdet kan med fördel sättas i relation med investmentbolagets börsvärde. Man jämför då värdet på alla företag som investmentbolaget äger med investmentbolagets eget börsvärde (börsvärdet får vi genom att multiplicera aktiepriset med antalet aktier). Om de underliggande företagen har ett högre värde än investmentbolagets börsvärde så kallas det för att vi kan köpa investmentbolagets aktie till substansrabatt. Vi får alltså rabatt på de underliggande företagen genom att köpa investmentbolaget! Exempel: Vi köper investmentbolaget för 100 kr per aktie men bolagen de äger är tillsammans värda 110 kr. För att förtydliga: i teorin skulle vi kunna köpa alla bolag som investmentbolaget investerar i själva. Alternativt ta en ”genväg” och köpa investmentbolaget och då ändå få exponering till alla dessa företag. Om då investmentbolaget är lägre värderat än alla underliggande företag köper vi ju dem dessutom till rabatt! Och om läget är det omvända, att investmentbolaget är värderat till högre än de underliggande företagen, då kallas det substanspremie. Det kan vid första anblick kännas konstigt men det kan framförallt uppstå om investmentbolaget investerar i onoterade företag, då är det ju inte lätt för oss privatpersoner att få exponering mot de företagen och vi får betala lite extra för det.

Vi tar ytterligare ett exempel med hjälp av en påse gott och blandat. Vi ponerar att påsen med gott och blandat kostar 30 kr och vi väljer att köpa den. Om vi däremot gått till hyllan med lösviktsgodis kanske vi skulle kunna köpa samma typ av blandning fast till priset av 25 kr. Om vi då ändå väljer att ta gott och blandat påsen så har vi köpt den till ”substanspremie”, vi har betalat mer för den påsen än om vi plockat ihop godisarna själva. Kanske för att det är bekvämt och vi tänker att personerna bakom gott och blandat gör en bra blandning. Däremot, om godiset vi plockat själva skulle kostat 35 kr så får vi en ”substansrabatt” om vi väljer påsen med gott och blandat. Vi betalar då mindre för den färdiga lösningen och får dessutom rabatt på innehållet.

 

Förvaltningskostnad

Förvaltningskostnaden är kostnaden för att driva investmentbolaget och kan jämföras med en fonds förvaltningsavgift. Där ingår då t.ex. lönekostnader som ju blir nödvändigt då de som jobbar på investmentbolaget analyserar och har kontakt med företag, många är även väldigt involverade i företagets resa framåt. Förvaltningskostnaden i procent tar man fram genom att dela kostnaderna med substansvärdet. Relativt ofta är denna kostnaden i procent lägre än många vanliga sverigefonder vilket gör det till en relativt billig investering.

 

Olika svenska investmentbolag

Vilka investmentbolag finns i Sverige, vilka är deras största innehav och hur ser substansrabatten/premien ut just nu? Svaret på det sistnämnda hittar ni på en sajt som heter ibindex.se, det är den hemsida som har bra uppdaterade substansvärden. Nedan listar jag tre av de största investmentbolagen i Sverige, tre av deras stora innehav och deras substansrabatt.

  • Investor: Atlas Copco, ABB, SEB. 16% substansrabatt 21/1.
  • Industrivärden: Volvo, Sandvik, Essity. 6,90% substansrabatt 9/2.
  • Kinnevik: Zalando, Tele2, Mathem. 3,52% substansrabatt 4/2.

Substansrabatterna är hämtade från ibindex 15e februari 2021.

 

Är investmentbolag en bra investering?

Det har publicerats endel artiklar som visar på att investmentbolag slår börsens utveckling över tid, vilket gör det till en potentiellt bra investering. Bl.a. kan du läsa en fin sammanställning från Nordnet här. Spiltan har en fond som bara investerar i investmentbolag och här kan vi se den fondens utveckling jämfört med morningstars kategori Sverige. Bättre avkastning från fonden med investmentbolag. Men glöm inte att läsa på själv!