… Ett ytterligare ett börsrelaterat uttryck! Den sista maj publicerade jag ett inlägg om devisen ”Sell in may and go away, and don’t come back until St. Legers day”. Dessa två uttrycken går ju intressant nog emot varandra. Eftersom det är midsommarhelg (vilket för många innebär mängder med sill) tänkte jag att lite information om det andra uttycket är på sin plats.

Köp till sillen och sälj till kräftorna” bygger på att man ska köpa aktier runt midsommar, när många av oss äter sill och potatis i stora lass. För att sedan sälja vid kräftskivesäsongen i september. Detta ska grunda sig på att man kan få avkastning under sommarmånaderna.

 

Stämmer det?

Huruvida det stämmer att börsen går upp under sommarmånaderna råder det lite olika svar på. Det borde finnas några belägg eftersom uttrycket finns där från första början (vilket iof aldrig är ett vattentätt argument). Claes Hernberg har på Avanzas blogg skrivit ett inlägg 2017 där de senaste 10 åren visat att det givit en avkastning på 1%, vilket kanske inte är värt besväret med tajming. På sommaren är det mycket lägre aktivitet på börsen vilket kan leda till större svängningar och reaktioner på nyheter.

 

Två motsägelsefulla uttryck, eller?

Dessa två uttryck kan kännas motsägelsefulla. Den ena talar för sommarbörsen och den andra för att börsen är en vintersport. Men, uttrycken kanske inte behöver vara så motsägelsefulla ändå? Det behöver i alla fall inte vara så konstigt om båda fungerar. Historiskt har ju börsen gått upp över tid och gett oss avkastning. Självklart går börsen ner ibland men om vi ser till att börsen över en längre tidsperiod går uppåt är det inte så konstigt att både en sommar- och en vinterstrategi fungerar. Att det går upp lite under vintern och lite under sommaren (vilket det dock inte alltid gör, men om ex). Om man hade anammat båda strategierna hade man ju varit investerad året om. Båda strategier bygger på att vara investerad en tidsperiod framåt och eftersom börsen över tid går upp är det inte konstigt att man får avkastning.

 

Hur agerar jag?

Som jag skrev i mitt förra inlägg om dessa säsongsstrategier är detta inte något jag följer alls, men tycker är kul att läsa om. Jag ser till att vara investerad året om för att hänga med börsen på resan uppåt. Vid nedgångar fyller jag på om jag har möjlighet! Om jag var tvungen att välja mellan dessa två hade jag dock valt att vara investerad under vintern. Tycker det känns som en högre risk att endast vara investerad under sommaren när det kan svänga mycket och aktiviteten i marknaden inte är lika stor.