Majoriteten av er har säkert uppmärksammat senaste tidens börsnedgångar. Jag har inte känt någon stress utan håller mig lugn. Jag tror att det beror på flera faktorer men en av dem är att jag otaliga gånger har hört att man ska hålla sig lugn, att börsen går upp över tid och att man därmed istället ska se köplägen. Det är precis min inställning just nu. Ett av de vanligaste felen småsparare gör är att hoppa på tåget när det snackas börs överallt. Problemet är att det sker i tider då börsen redan haft en lång uppgång eftersom det är då allmänheten uppmärksammas om att man kan tjäna pengar där. På grund av många års uppgång ser vissa börsen nästan som är ofarlig, man vill åtminstone tjäna lika mycket pengar på aktier som grannen.. När börsen sedan börjar skaka så blir dessa personer oroliga. Vad det beror på är skiljer sig säkerligen från person till person. Utan att klanka ner på någon tror jag att det kan bero på okunskap. Att personen hoppat på ett tåg på grund av omgivningen och inte sin egen kunskap, analys och vilja. När börsen då börjar vända ner ser personen pengar försvinna och blir rädd. Det är då nya småsparare säljer sina akiter. Detta resulterar i att de köpa på en hög nivå och säljer när börsen tappat endel och därmed gjorde en dålig investering. Slutresultatet blir då inte bara en dålig placering utan en negativ inställning till aktiemarknaden och personer som inte sätter sin fot där igen. Då förlorar dessa även möjlighet till bra avkastning på lång sikt.
Hur ska vi då motverka detta? Jag tror att mycket handlar om kunskap. Min upplevelse är att personer som är pålästa har mer is i magen. Börsen är volatil, den svänger upp och ned, men över tid går den upp. Det är en grund som är viktig att känna till. Om vi tar fram på en graf över börsutvecklingen från 1945 kan vi se att olika kriser är som hack i en kurva som går successivt uppåt. Kunskap som denna gör att du lättare håller dig lugn. Kanske även ser möjligheter att köpa till en bättre kurs och därmed sänka din genomsnittliga inköpskurs och öka framtida procentuella avkastning. Personer som investerar löpande i marknaden tar vara på börsnedgångar och de som investerat på börsen länge säger att de gjort några av deras bästa köp i stora nedgångar. Samtidigt säger jag inte att det är lätt. Personer som lyckas med detta tror jag antingen har varit med själva, upplevt en större nedgång och sett vad uppgången därefter kan ge eller så är det pålästa. Båda dessa delar ger perspektiv på investeringar.
Hur får man då kunskap om detta? Om du läser böcker om sparande eller aktiehandel tar många upp fördelarna med att ta vara på möjligheter i en nedgång. Det finns även poddar som berör ämnet. Niklas, Investeraren, har ett bra poddavsnitt i sin podd Investerarens Podcast där han pratar om börskrascher och nedgångar och hur du kan ta vara på dem. Som sagt, det är lättare sagt än gjort och jag har själv inte varit med om någon större nedgång (jag började bli aktiv 2013 så kraschen -08 var jag inte aktiv). Vi hade en sättning under 2016 och där höll jag lugnet. Jag har alltid hoppats att jag inte ska påverkas allt för mycket psykologiskt och hittills har det som sagt gått bra. Samtidigt vill jag vara ödmjuk och förstår att det är påfrestande när ens innehav ligger 70% minus. Om det dessutom är p.g.a. att samhällsekonomin går knackigt och många företags utveckling likaså är det svårt att veta vilka bolag som kommer återhämta sig eller inte.
För att skapa lugn är jag noga med dela in min ekonomi i olika delar. Jag investerar de pengar på börsen som jag inte behöver på länge. Minst fem år. De pengar jag investerar direkt i aktier skiljer jag från andra delar av min ekonomi. Nästan som att de inte finns, jag räknar i alla fall inte med dem. Detta gör att en nedgång inte påverkar mig på samma sätt. Om det är pengar jag behöver nästa år så är det nästan självklart att man blivit nervös när värdet på portföljen minskar. Fonder, där stor del av mitt sparkapital finns, kopplar jag inte bort lika mycket som aktierna men jag har hög aktieexponering där så det är också långsiktiga investeringar. Det är viktigt att ha i åtanke. En kortsiktig nedgång kan skapa köptillfällen även för mina fonder eftersom jag inte ska ha pengarna förrän längre fram. Min buffert innehåller pengar som jag inte placerar i något för att de ska alltid finnas där, oavsett hur olika marknader går. Bufferten ligger därför på ett sparkonto. Att dela upp min ekonomi såhär gör att jag kan känna mig mer trygg i mina placeringar. Jag försöker ha rätt pengar på rätt plats.
Ett annat sätt att undvika psykologisk påverkan är att inte fokusera för mycket på nedgången. Om nyhetsflöden kring detta påverkar dig, läs inte om det i så stor utsträckning. Om du ofta är inne och kollar utvecklingen på din portfölj och får ont i magen när du ser att det gått ned senaste månaden, gå inte in och kolla utvecklingen i dessa tider. Här gäller det att hitta en balans, jag menar inte att du ska koppla bort helt. Att följa nyheter är viktigt och om du äger aktier är det alltid bra att hålla koll på dina innehav för att vara uppdaterad och veta hur det går för bolaget. Om något går snett kan du behöva sälja oavsett generell börsnedgång eller inte. Att följa nyheter under tiden kan också göra att du kan hitta guldkorn i nedgången. Aktier som kanske går ner mer än vad de borde, på grund av ett generellt fall. Vissa bolag kan gå bra i allmän oro men ändå ha en låg värdering likt de andra bolagen på börsen.
Sammanfattningsvis: 1. Läs på. Börsen går upp på lång sikt. De större nedgångarna i historien är som hack i en kurva som successivt går uppåt. I efterhand säger många ”tänk om jag hade köpt aktier då, vilken uppgång!” Varför inte passa på att kanske lyckas med det denna gång? 2. Dela upp din ekonomi i olika delar, vad som är långsiktigt sparande och vad du vill ha tillgängligt som kanske behöver användas snart. Placera pengarna därefter. 3. Undvik att fokusera på nyheter om att börsen faller och undvik att analysera hur mycket din portfölj gått ner den senaste tiden. Fokusera istället på var du kan göra bra affärer.