Sparande
Behöver du sparpepp? Ett skepp kommer lastat..
Vill du komma igång med ditt sparande? Kanske har du börjat jobba igen efter en semester eller på annat sätt har en nystart. Du kanske är taggad på nya utmaningar, möjligheter och mål. Vill du ta kontroll över din ekonomi, börja spara, spara mer eller spara mer effektivt i form av olika investeringar? Då har du kommit rätt.
Varför ska du spara? Det finns många svar på denna fråga, hitta ett som passar och motiverar dig. Grunden för många är att spara till en buffert för att klara av oförutsedda händelser. Om något händer som gör att du behöver lägga ut en större summa pengar (något med ditt boende, en dyr tandläkarräkning eller annat) ska du klara det utan problem. Det skapar i alla fall en trygghet att kunna det. En buffert är även bra om din arbetssituation skulle förändras. Ifall din arbetsplats behöver skära ner på folk eller om du känner att du inte vill jobba kvar klarar du dig några månader.
Du kan ha andra uppmuntrande sparmål såsom semesterresor, bil, en vinterjacka du länge suktat efter eller något annat som förgyller din vardag. Jag sparar löpande till min semester för att under semestern ha extra pengar att ta av och kunna göra det jag vill.
Du kan ha längre och större sparmål såsom hus, semesterboende, en trygg pension eller helt enkelt ett sparande som kommer ge dig stora möjligheter längre fram i livet. Tid och avkastning är viktigt för att bygga stora belopp så det är vid långa sparmål vi kan få fina resultat. Det fetstilta ovan är ett sparmål som gör mig riktigt taggad. Visualisera dig hur du vill ha ditt liv framöver, vetskapen att du kan skapa det genom sparande och bra investeringar är en riktigt bra morot.
Fundera över dina mål som gör att du vill spara. Specificera och låt dem motivera dig!
Hur ska du få till sparandet? Här är vi väldigt olika. Vissa har lätt för att spara och sätta undan pengar medan andra spenderar hela lönen och förstår inte vart spar-utrymmet ska komma ifrån. En grundläggande tips: spara först, spendera sedan. Om du får lön den 25:e så ha en automatisk överföring den dagen från ditt lönekonto in på sparkontot. Då är det som att du inte haft pengarna från första början. Om du är en person som ändå nallar på ditt sparkonto så är det dags att bestämma dig, du är vuxen nog att klara av det. Mindset: Hösten 2018 är rätt tidpunkt för detta. Det är något du gör för dig själv och positivt för din framtid! Ett alternativ kan vara att ha sparandet på en annan bank så att det blir lite krångligare för dig att göra överföringen och sparpengarna blir mindre synliga.
Om du är en person där en del av dig går igång på sparande, investeringar och framtida avkastning så är alternativkostnad ett roligt tankesätt i din vardag. Vad är alternativet till det du är på väg att köpa? Det kan vara att i tanken byta ut det du vill handla med aktier du skulle kunna köpa för summan. Om du avstår från att köpa den där tröjan eller lunchen, vilka aktier kan du då köpa? Eller gör en uppräkning av hur mycket ett par jeans faktiskt kostar om man jämför med att du kan placera samma summa till 8 % årlig avkastning. Med ränta på ränta är dessa pengar efter fem år värda 2 204 kr. Du kan alltså tänka dig att jeansen för 1 500 kr har efter fem år kostat dig 2 204 kronor. Efter tio år blir beloppet 3 238 kr. Det är avkastning du har gått miste om genom att köpa jeansen istället för att investera pengarna.
Hur mycket ska du spara? Ett vanligt riktmärke är 10 % av lönen. Jag tycker är en bra start, det viktigaste är att det blir av. Jag sparade även när min huvudsakliga inkomst var från CSN (under studietiden). Det eftersom mycket handlar om vana. Hur lite inkomst jag än har ska en del gå till sparande: det handlar om vana och tankemönstret att det är så det är. Ju fler mål du har, desto mer behöver du spara. Samtidigt ger fler mål dig också mer sparpepp.
Nu över till matematisk pepp. Statistik är alltid bra för att skapa insikt och ge motivation.
Vi säger att du har en inkomst efter skatt på 20 000 kr. Att spara 10 % av det lönen innebär ett sparande på 2 000 kr. På ett sparkonto (utan ränta) blir det efter ett år 24 000 kr, vilket är relativt mycket pengar. Det är en bra start på en buffert, om du redan har en buffert kan du ta en del till en resa eller så är det ett bra bidrag till ett längre och större sparande.
Dessa 2 000 kr med en årlig avkastning på 8 % (ungefär vad som är genomsnittlig avkastning på börsen) är efter:
- 5 år 152 062 kr,
- 10 år 375 492 kr
- 20 år 1 186 150 kr
- 30 år 2 936 301 kr
- 40 år 6 714 745 kr
- 50 år 14 872 122 kr
En enastående utveckling med ränta på ränta. Över tid kommer du antagligen också kunna öka ditt sparande vilket ger en ännu bättre avkastning (teaser: 8 000 kr i sparande till 8 % avkastning i 20 år är 4 744 600 kr). Ett tips för att ränta ut dessa summor är via denna länk: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ Där kan du skriva in startkapital, sparande per månad och förväntad avkastning för att sedan få siffror och graf över din förväntade utvecklingskurva.