Igår gjorde jag egna ljus med hjälp av överblivna ljusstumpar och det blev så lyckat! En mysig julstund där känslan förhöjdes med julmusik, julte och tända ljus med doft av jul, utanför var det frost nästan hela dagen. Idén kom i våras för jag uppmärksammade det faktum att det är ganska mycket ljusmassa som slängs även om man bränner ner t.ex. kron- eller blockljus så mycket som möjligt. En snabb googling gav mig resultatet att det går att smälta ner gamla ljusstumpar och på så sätt skapa på ljus! Det kändes som en vintrig aktivitet så jag började spara både ljusstumpar och glasburkar som skulle kunna passa till ändamålet och nu lagom till första advent hade jag en bra uppsättning med material. Förutom mys är fördelarna återvinning, minskat ”svinn” och minskade framtida köp vilket minskar nyproduktion. Lite slantar att spara om man ändå vill lägga tid på mysigt pyssel!
Hur gör man?
Material
Spara ljusstumpar och glasburkar under en tid. Införskaffa veke. Jag testade både ”färdig” veke med stålplatta i botten, anpassad längd och doppad i stearin och även veke som endast var ett långt snöre. Om du har en limpistol eller annat lim som klarar värme/eld från ljuset rekommenderar jag veke i form av endast tråd, något som faktiskt förvånade mig – förklaring får du längre fram. Jag valde också att på second hand köpa en gryta som kan användas till detta då det är lite svårt att få bort alla stearinrester.
Steg för steg
- Koka upp ett vattenbad i grytan och lägg ner glasburkar där du lägger i ljusstumparna. Då smälter de i vattenbadet:
- Limma vekens ena ände och fäst fast den på botten i burken du vill ha ljuset i. Knyt andra änden på en pinne som kan vila på burkens kanter, veken bör vara sträckt så att ljuset sedan kommer brinna rakt. Låt limmet torka.
- Häll smält stearin ner i glasburken med fastspänd veke. Om du har veke i form av snöre så häll även på veken så du får den doppad i stearin – det gör att det tänds fort när du tänder ljuset.
Två ljus som just blivit fyllda med stearin. Till höger: veke i form av snöre, till vänster: veke med stålplattan som botten. Problemet med den vänstra var att veken blev mjuk av det varma stearinet och var därmed svår att hålla rak, den böjde sig gärna och hamnade lätt ”under ytan”. Jag använde en pinne som stöttning men det hände att veken ändå böjde sig och gled av stöttepinnen. Men det fungerar och om man inte har lim/limpistol höll sig ändå plattan kvar på marken vilket ju inte veke utan platta hade gjort. - Låt stearinet stelna, klipp till veken och sedan kan du tända ljus som du själv skapat! Fantastiskt julpyssel och om man bortser från att det tar tid (tid=pengar) så har man väldigt billiga ljus och har återvunnit sådant som annars skulle slängt. Dessutom minskar man inköpen och därmed producering av nytt.
Tips och trix
Jag har ju förklarat att jag faktiskt tycker att veken i form av snöre var bättre, vilket jag från början inte trodde! Det var också den som var ganska mycket billigare. Vid köp tyckte jag det var svårt att veta vilken veke som var bäst och jag trodde som sagt att det skulle vara de doppade och stålbotten. Men det visade sig vara tvärt om eftersom snöret gick enkelt att limma i botten och sedan knyta toppen på en pinne – rakt och stabilt! Genom att hälla lite av stearinet på veken får man även den ”doppad”. Nackdelen med den färdiga veken märkte jag var att den bränner en ganska liten ”radie” så den blev för liten för vissa av mina ljus. Att titta lite på vekens storlek och hur stor yta den bränner är därmed ett tips.
I de gamla stumparna finns det ofta gammal veke kvar. Dessa vekar höll sig kvar på botten när jag hällde över det smälta stearinet. Ibland tog jag en gaffel för att fiska upp några när det började bli många.
I en omgång smälte jag röda ljusstumpar och rester från två gamla doftljus. Rolig tvist med rosa slutresultat och jag blev nöjd! Om du vill få olika lager på dina ljus så häll i lite stearin – låt torka – på med nästa lager, osv.
Hoppas du uppskattade guiden, stort lycka till!