Inlägget innehåller adlinks

I helgen var jag hos Linnéa i Danmark! Det är LInnéa jag har Ekonomiguiden med och genom det namnet driver vi 4 st facebookgrupper med fokus på privatekonomi, investering, karriär och entreprenörskap! Vi har också ett nyhetsbrev, har skrivit en bok och har vår andra på g! Så när jag var där i helgen var det work weekend delux, jobb från 8-23 och det har varit en SÅ bra helg, vi har ju så roligt tillsammans så även med allt jobb känns det som att vi varit på en nöjesweekend. Och såklart blandade vi jobb med just nöje och tog t.ex. färjan över till Hals för att jag skulle få äta den välkända maträtten (tillika känd låttitel) ”Stjerneskud”. Eftersom vi sålt slut vår bok (har inte ens hunnit uppdatera bloggen om dess existens!) beställde vi ett nytt gäng, vi skrev på bok nr två och jobbade framförallt med ett nytt hemligt projekt. Så spännande jag hoppas ni kommer gilla det!

I alla fall, eftersom jag varit i Danmark tänkte jag att vi kör lite danskt investeringstema nu! Vilka danska aktier finns och hur kan man investera i danmark?

 

Vilka stora börsnoterade bolag finns det i Danmark?

I Danmark finns Copenhagen Stock Exchange (Köpenhamnsbörsen) där flera stora och intressanta företag finns noterade. Varför inte lista några av de största:

  1. Maersk som är världens största containerrederi, ni har nog inte missat loggan som man kan se på containrarna på fartyg och på lastbilarnas last.
  2. Novo nordisk är nordens största läkemedelsföretag och världsledande inom diabetesbehandling.
  3. DSV som är en logistikkoncern som finns i över 80 länder.
  4. Vestas Wind systems som är en av världens största tillverkare av vindkraftverk.

Det var några av de största. Andra välkända varumärken:

  • Carlsberg group som är en bryggerikoncern
  • Danske Bank, en bank som vi även ser runtom i Sverige
  • Pandora som designar och säljer smycken
  • Tryg, är ett försäkringsbolag som bland annat äger svenska ”Moderna försäkringar”

 

Danska marknaden

Danska marknaden har stor exponering mot läkemedel och cykliska bolag (sådana som i hög grad påverkas av konjunkturen), även en del försäkringsbolag. Detta skiljer sig från Sveriges börs som till stor del består av industri och bank. Därför kan en dansk investering vara intressant för att öka sin riskspridning. Både tack vare andra stora branscher och för att få annan spridning rent geografiskt.

När jag sökte upp danska fonder på morningstar.se (så bra plattform för att söka fram och jämföra fonder) fick jag fram fem stycken varav en är Nordnets indexfond med fokus på Danmark som jag själv haft nästan ändå sedan de startade den (Nordnets fyra indexfonder med fokus på de Nordiska marknaderna startades 2014). Fondens mål är att ge en avkastning som liknar utvecklingen på det danska aktieindexet OMXC25 (OMX Copenhagen 25, alltså de 25 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen). Den fonden hade presterat bäst av dessa fem och har dessutom 0% i förvaltningsavgift medan de andra har över 1% (två av dem hade 1.77% i förvaltningsavgift) så därför får den bli mitt exempel på en fond för den som är intresserad av Danmark. Detta ska inte ses som ett råd utan bara ett exempel på en fond med fokus på Danmark.

Utveckling på Nordnet Indeksfond Danmark i år:

 

Globala bolag

De större danska bolagen har 95% av sin omsättning av sin utomlands (alltså de säljer en såpass stor andel till utländska kunder). Därmed är Danmark en väldigt öppen ekonomi som inte bara påverkas av vad som händer inom landet utan till stor del även av vad som händer utanför. Dessa fakta är hämtade från en intervju med Per Hansen som är investeringsekonom på Nordnet Danmark. Han säger även att många danska aktier är dyra och att det beror på att det är stora markandsledande företag som ofta ger bra avkastning.

Hoppas ni tyckte det var roligt med lite danskt tema! Tycker själv det är roligt att plocka upp teman (som nu efter en resa) och söka info som till detta inlägg. Man lär sig så mycket nytt. Ha en fortsatt bra dag!