I våras köpte vi vår första (men inte sista!) hyresfastighet! Med vi menar jag min sambo och jag. En sådan investering har jag länge varit intresserad av och att det nu blir verklighet känns jätte roligt! Jag har lovat ett inlägg om köpet och har fått en hel del frågor så här kommer svar på dem och lite annan information!

Var kom denna idé ifrån?

Att äga en fastighet med exempelvis lägenheter i och hyra ut är ju inte en jätte ovanlig investering. Jag har varit intresserad av det länge och tycker det är ett intressant sätt att skapa passiva inkomster. Jämfört med t.ex. börsen som går både upp och ner blir det en mer stabil inkomstkälla, om inget går snett såklart.

Hur hittade ni fastigheten?

Vi har haft ögonen öppna ett bra tag och tittat på klassiska hemsidor som Hemnet och blocket men också object vision (som jag inte hade så bra koll på innan vårt letande började). Huset dök upp på Hemnet för ett bra tag sedan med Hemverket som mäklare. Som ni säkert känner till kontaktar man då säljaren direkt för visning och dialog. Det gjorde jag men det ledde inte vidare till något. Ägaren ville vänta lite då ett badrum skulle renoveras och efter några kontaktförsök från min sida la jag det på is. Jag ville inte verka allt för intresserad eftersom jag ville kunna lägga ett bra bud längre fram. Som med några andra fastigheter släppte vi det, tills huset dyker upp på Hemnet igen. Nu via en av de större mäklarfirmorna istället. Vi gick på visning, räknade och räknade, snackade med banken och la bud. Det var nästintill stendött i en vecka men sedan började en budgivning som psykologiskt påverkade mig mer än vad jag trott.

Budgivningen

De vi budade mot visade tydligt att de ville ha fastigheten. Vi likaså. Men de var helt enkelt beredda att ge mer. Jag ville höja liiite till men min sambo var (som vanligt) iskall och höll sig till vår gräns. Det var kört. Vi tappade denna lägenheten med. Vi kan like gärna lägga ner. Tänkte jag med en minst sagt tråkig känsla i kroppen (som tur är gillar jag bättre att vara positiv, så jag kom över mitt dåliga humör efter ett tag). Nya möjligheter en annan gång! Men.. Så ringer mäklaren. Hen berättar att säljaren vill sälja till oss, men under förutsättningen att vi möter den andra budgivarens bud. Min sambo (som sagt, iskall) tyckte vi skulle hålla oss till vårt bud ”om de vill sälja till oss så får de göra det till vårt bud”. Men jag höll inte alls med. Detta blev tredje gången gillt och chans att köpa huset. Så vad gör vi? Jo, som vi alltid gör: sten, sax påse! Och, eftersom huset nu är vårt, vem tror ni vann? 😉

Fastigheten

Det är ett tvåvåningshus med en lägenhet på varje plan. Två lägenheter totalt alltså. Inte så mycket men i mitt tycke en perfekt start! Bottenplan var uthyrd när vi köpte och de får fortsätta bo kvar. Andra våning har vi däremot fixat en del i och är nu färdig för uthyrning. Vi har gjort en del själva och tagit in hjälp till vissa delar. Är tacksam över att ha en händig sambo – själv har jag lärt mig massor. Vi har också lärt oss en del om varandra under stressade situationer, hehe.

Lån och ränta

Ja vi har lån på huset och har gjort vårt bästa för att få en bra ränta, vilket vi tycker att vi lyckades bra med. Hur sparade vi till kontantinsatsen då?

Precis innan raset

Jag har inte haft något specifikt sparande till hus på t.ex. sparkonto utan har valt att vara fullinvesterad på börsen. Huset dyker upp, jag säljer både aktier och fonder (aj aj vad ont det gjorde, vill ju ha kvar mitt ägande, men det var ju till en spännande sak!) för att få fram min del av kontantinsatsen. Vad händer ca 1,5 vecka senare? Börsen börjar sin kraftiga nedgång till följd av Corona. Så det blev en väldigt bra tajming eftersom jag sålde en hel del. För er som undrar har jag inte sålt mer i fallet – jag passar som vanligt på att köpa!

Nu då?

Nu ska vi hitta rätt hyresgäst till ena lägenheten och sedan är det i rullning. ”Renoveringen” är klar och en självgående gräsklippare installerade vi i söndags. Det ska verkligen bli spännande att se hur detta kommer vara framöver! En ny resa som jag och min sambo gör tillsammans. Förhoppningsvis ett till inkomstben som kan växa till sig.

Undrar du något mer? Skriv gärna!